Z prezidentské kuchyně. Jak se vaří v Elysejském paláci?

Není žádné tajemství, že Francouzi nedají dopustit na svou kuchyni. Dokážou sedět hodiny a hodiny a při sklence vína si vychutnávat každé sousto. Životní příběh skvělé kuchařky Danièle Delpeuchové okouzlil francouzského režiséra Christiana Vincenta a producenta a scénáristu Étienna Comarova natolik, že se ho rozhodli převést na filmové plátno. Bývalá farmářka nejen že učila vařit kuchaře v USA a připravovala jídlo ve vzdálené Antarktidě, ale dokonce měla dva roky pod palcem privátní kuchyň francouzského prezidenta Françoise Mitteranda.

Film z Prezidentské kuchyně se paralelně odehrává ve dvou časových rovinách – v Elysejském paláci a na základně v Antarktidě. Pomalu odkrýváme osud hlavní hrdinky Hortense Laborieové, která se energicky vrhá do nové práce a snaží se na přání prezidenta připravovat „to nejlepší, co Francie nabízí“. V hlavní roli exceluje Catherine Frotová, jež debutovala v komedii Můj strýček z Ameriky, a v roce 1996 získala národní filmovou cenu César za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v komedii Typická rodina. Zkušené herečce se podařilo vžít do role odhodlané dámy, která si navzdory zákulisním hrám a byrokratům jde za svým cílem. I když se film většinu času odehrává v kuchyni, jedná se o lehký a komorní příběh, který nikoho nenechá na pochybách, že francouzská kuchyně je jedna z nejlepších na světě.

Filmstage (1/2013)